Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ανακοίνωσε το “πάγωμα” τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 με τη Ρωσία, αφότου ο Πούτιν αναγνώρισε χθες και επισήμως τις αποσχισθείσες περιοχές στην Ανατολική Ουκρανία.
“Πρέπει να επανεκτιμήσουμε την κατάσταση, ιδιαίτερα αναφορικά με τον Nord Stream 2”, ανέφερε ο Σολτς στη συνέντευξη Τύπου με τον Ιρλανδός ομόλογο του.
Ο Σολτς τόνισε πως έχει δώσει εντολή στο υπουργείο Οικονομίας να αποσύρει μια έκθεση ασφάλειας για τον εφοδιασμό, που είναι απαραίτητη για να προχωρήσει η διαδικασία πιστοποίησης του αγωγού.
“Αυτό ακούγεται τεχνικό αλλά είναι το απαραίτητο διοικητικό βήμα έτσι ώστε να μην υπάρξει πιστοποίηση του αγωγού αυτή τη στιγμή”, δήλωσε ο Καγκελάριος της Γερμανίας.
“Χωρίς αυτή την πιστοποίηση, ο Nord Stream 2 δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία”, πρόσθεσε.
“Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας θα προβούν σε νέα αξιολόγηση της ασφάλειας του εφοδιασμού υπό το πρίσμα του τι έχει αλλάξει τις τελευταίες ημέρες”.
Άμεση ήταν η απάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομίας R. Habeck, ο οποίος ανακοίνωσε ότι έχει ήδη αποσυρθεί η έκθεση για την ασφάλεια της προμήθειας του αγωγού, εξαιτίας της γεωπολιτικής κατάστασης.
Το πιο διχαστικό ενεργειακό project της Ευρώπης, ο Nord Stream 2, έχει σχεδιαστεί για να διπλασιάσει την ποσότητα φυσικού αερίου που ρέει από τη Ρωσία κατευθείαν στη Γερμανία, παρακάμπτοντας την παραδοσιακή χώρα διέλευσης, την Ουκρανία, στον πυθμένα της Θάλασσας της Βαλτικής.
Έχει αντιμετωπίσει σθεναρή αντίσταση από το εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τις ΗΠΑ και από την Ουκρανία, με την αιτιολογία ότι αυξάνει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία, αρνείται τα τέλη διέλευσης στην Ουκρανία και την καθιστά πιο ευάλωτη στη ρωσική εισβολή.
Εδώ και καιρό η γερμανική κυβέρνηση δηλώνει ότι ο Nord Stream 2 ήταν κυρίως ένα εμπορικό project που διαφοροποιεί τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης.
Υπενθυμίζεται ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης εξαρτάται από τη Ρωσία για το ήμισυ περίπου των ενεργειακών της αναγκών.
Το περασμένο φθινόπωρο όταν προκλήθηκαν ξανά εμπλοκές στην αδειοδότηση του Nord Stream 2, η ρωσική πλευρά είχε απαντήσει με μείωση των ροών του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Μάλιστα η κίνηση αυτή είχε συντελέσει καθοριστικά στην έξαρση της ενεργειακής κρίσης και στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου που διατηρούνται μέχρι σήμερα σε υψηλά επίπεδα.